Over mij

Mijn persoonlijke ervaring met rouwen

Rouw is een thema dat reeds vroeg ingang vond in mijn leven. Mijn papa is na een slepende ziekte overleden toen ik pas 13 was. Jarenlang droeg ik een zware, emotionele rugzak met me mee. In 2016 werd vervolgens mijn mama ziek. Dit gaf voor mij de doorslag om aan de slag te gaan met het rouwproces om mijn papa en de begeleiding van mijn mama in haar stervensproces.

Na het overlijden van mijn mama, volgde ik een opleiding Rouw en Verlies. De inzichten die ik daardoor kreeg, wil ik delen met anderen. Het heeft namelijk mijn leven lichter gemaakt. Ik maak er mijn missie van om anderen te begeleiden in hun rouwproces en hen er zachtjes attent op te maken dat er nog leven is na het overlijden van een dierbare.

Rouwbegeleiding gaat niet enkel over het verlies van een dierbare. Het is ook gericht naar verlies in het algemeen. Zo kan je rouwen omwille van een scheiding, een kind dat het huis uitgaat, een verhuis, het verlies van je job of een ongeval, waardoor je fysiek niet meer dezelfde bent. Al die veranderingen kunnen verdriet met zich meebrengen, en dat verdriet krijgt een plaats bij Ochtenddauw.

Mijn professionele ervaring

Op professioneel vlak ben ik reeds jarenlang actief in de bedrijfswereld. Ik beoefende functies in marketing, branding, sales, business development, customer succes en consultancy. Ik kom voortdurend in contact met mensen van alle mogelijke niveaus,  zowel nationaal als internationaal. Dat leerde me om correct te navigeren in de bedrijfswereld, te netwerken, samen te werken met het management, collega’s en klanten, intern en extern te communiceren en boodschappen op de juiste manier over te brengen naar de doelgroep.

Ik ben gecertificeerd als Algemene Coach en Rouwcoach. Ik volg ook een opleiding Human Design aan de International Human Design School (IHDS) in de VS. In april start ik een opleiding Systeem Dynamieken in Families, aan het Bert Hellinger Instituut in Nederland. Na die opleiding zal ik me ook specialiseren in familieopstellingen. Voor mijn professionele carrière in de businesswereld verwijs ik graag naar mijn LinkedIn-profiel.

Waarom de naam Ochtenddauw?

Voor mij staat ochtenddauw gelijk aan ontwaken, een nieuwe dag die aanbreekt. Een waterig zonnetje dat stilaan boven de horizon klautert en haar zachtroze gloed laat neervlijen op de natte velden. Overal dauwdruppeltjes op bloemblaadjes en grassprietjes. De dag maakt zich op om terug het beste van zichzelf te geven. Voor mij betekent ochtenddauw de mogelijkheid om het elke dag opnieuw anders te doen, om elke dag met een schone lei te beginnen en achterwege te laten wat gisteren is gebeurd. Een verse start, een fris nieuw begin. Schud die zorgen van je af, rek je nog eens goed uit en wees helemaal jezelf, ga niet verder gebogen onder het juk van wat je zo hard heeft geraakt, maar zuig dat heerlijke ochtendgloren in je op om er met volle energie voor te gaan.

Dat is wat ik wil bereiken in mijn connectie met andere mensen. Ik wil hen een ander perspectief bieden en ervoor zorgen dat de energie terug gaat stromen. Van zodra energie begint te stromen, kunnen emoties loskomen en hun weg vinden, de puzzelstukjes kunnen zo beetje bij beetje op hun plaats vallen. Dit gebeurt niet altijd onmiddellijk en vaak soms erg onbewust. Ik geef graag een zacht duwtje in de goede richting, zodat mijn klanten anders in het leven gaan staan en opnieuw zin hebben om te genieten van het leven. Tegenslagen maken je niet tot wie je bent, maar zijn wel een deel van de rugzak die je draagt. En die rugzak wil ik lichter maken. Wat je hebt meegemaakt, zal niet verdwijnen, maar lichter worden in gewicht waardoor het makkelijker te dragen is.

De symboliek van de paardenbloem

Aan de paardenbloem hangt een mooie symboliek. Het wegblazen van de pluisjes vervult je wensen en brengt geluk, zeker als alle pluisjes in één keer gaan vliegen. Je kan de paardenbloempluisjes aan iemand schenken. Je geeft die persoon vastberadenheid en energie en zijn wensen zullen uitkomen.

Een paardenbloem gedijt in moeilijke omstandigheden en wordt geassocieerd met de kracht om uit te stijgen boven de uitdagingen van het leven.

Verder kenmerkt de paardenbloem zich door:

  • langdurig geluk en vreugde
  • de warmte en kracht van de opgaande zon
  • het vervullen van je wensen
  • emotionele en spirituele intelligentie
  • overlevingskracht
  • helend vermogen op emotioneel en fysiek vlak

De paardenbloem wordt soms beschouwd als het symbool voor het universum waaruit alles voortvloeit en waarmee alles samenhangt. Elk deeltje heeft zijn eigen belangrijke, onmisbare functie in een groter geheel.

Verder symboliseert de bloem de stralende zon, de ‘pluizenbol’ de volle maan en de losse zaadpluisjes de sterren.

Elkaar leren kennen?