Hoe ga je om met een verlies?
Ben je iemand verloren die jou dierbaar is? Of heb je afscheid moeten nemen van je partner, kind, vriend(in), collega, job of woning? Als we spreken over verlies gaat het vaak, maar zeker niet altijd over een overlijden. Een verlies kan vele vormen aannemen.
Een verlies, gemis of rouw heeft zowel een fysieke, emotionele, mentale als sociale impact op je. Soms voelt het alsof je een loodzware rugzak met je meezeult. Als rouwcoach wil ik die rugzak lichter voor je maken en je een ander perspectief bieden, zodat je opnieuw zin krijgt om te genieten van het leven. Praat erover, want rouw verdwijnt niet vanzelf.
Kan je rouw verwerken?
Een rouwproces is cyclisch van aard. Eerst is er het schokeffect bij de gebeurtenis zelf, daarna ontstaan er grote golfbewegingen die geleidelijk aan afzwakken en na lange tijd enkel nog pieken als je herinnerd wordt aan het verlies. Velen zullen zeggen dat rouwen wel afzwakt met de tijd, maar dat is helaas niet zo. Het lijkt dan alsof het rouwen een plaats heeft gevonden, maar vaak uit het zich op andere vlakken of blijkt het moeilijk het leven van daarvoor zomaar terug op te pakken. Vanuit mijn persoonlijke ervaring en vanuit de opleidingen die ik volgde, kan ik je alleen maar warm aanbevelen om met je rouwproces aan de slag te gaan. Het zal je toekomst lichter maken en je anders naar het leven laten kijken.
Rouwbegeleiding door Ochtenddauw
We rouwen allemaal op een andere manier. Een traject in rouwbegeleiding is daarom altijd op maat van de klant. Wat werkt bij jou, zal misschien niet werken bij een andere klant. Tijdens het intakegesprek laat ik je vertellen hoe jij je voelt en waarmee je in de knoop zit. Zo kan ik vaststellen waar jij je in je rouwproces bevindt en breng ik tools aan die het best bij jou passen. Dat kan zowel in gesprekvorm als in praktische oefeningen zijn. Het doel is dat jij opnieuw energie voelt stromen, dat je niet vast blijft zitten in het rouwen, maar dat je jezelf terug kan toelaten om van het leven te genieten.
Over mezelf
Als kind werd ik al heel vroeg geconfronteerd met verlies door het overlijden van mijn papa. Op mijn 39e verloor ik helaas ook mijn mama. Dat waren twee scharniermomenten in mijn leven waardoor ik anders ben gaan kijken naar mezelf en het leven.
Leven vanuit automatische piloot, in de rush die de maatschappij van ons vraagt, is niet gezond. Ik riep mezelf een halt toe en keek kritisch naar wie ik ben en wat ik wil doen in mijn verdere carrière. Dat bracht me ertoe om me te verdiepen in coaching. En vanuit het verlies van mijn beide ouders was rouwcoaching natuurlijk een logische keuze. De inzichten die ik daar meekreeg, wil ik graag met je delen, zodat ook jij positief en met veel goesting je verdere levenspad kan bewandelen.